FÄRG
 
 
 
 
 
 
 


Travelbugs, TB, och geocoins


ID-bricka för travelbug (tracking code borttagen)
Foto: Jashkos Änglar
En travelbug är en id-bricka med unikt serienummer (tracking code), se bild till höger. Denna id-bricka kan fästas till precis vad som helst som t.ex. en nyckelring eller ett bowlingklot.  Ju större bihang som är fäst till TB:n desto svårare är det att flytta den mellan olika burkar. Alla TB:s har ett mål bestämt av dess ägare som ska uppfyllas, den kanske vill se alla världsdelar eller bara hoppa runt bland olika cacher. När man tar en TB bör man först kolla upp vad den har för mål, den kanske inte får lämna landet eller bara får läggas i burkar som uppfyller vissa krav. När man hittar en TB där man kan uppfylla dess önskemål är det viktigt att logga den rätt för att ägaren ska kunna följa dess resa.

  • Välj att logga retrieve (hämta från) om TB:n finns listad i geocachen du funnit.
  • Väljer grab (ta den) om TB:n däremot är listad i en annan geocache än den du funnit den i.
  • Discovered (upptäckt) används om du sett TB:n men väljer att inte ta den med dig. Detta är vanligt på event då det ofta finns särskilda bord avsedda för TB:s och coins att titta på.
  • En TB som varit försvunnen en längre tid bör loggas som missing, det kan göras av ägaren till TB:n eller av ägaren till cachen den är loggad då finns den inte längre kvar som listad i geocachen. Så fort TB:n dyker upp igen kan man logga den som hittad.

Den som äger en TB kan välja om den ska vara ett samlingsobjekt eller inte. Det innebär att ägaren har bestämt att den ska tillhöra hans eller hennes personliga samling, eller att du som hittar den kan välja att behålla den i din samling. Men är den inte samlingsbar innebär det att TB ska fortsätta sin resa. Det är viktigt att respektera ägarens önskan om målet för sin TB. Du ska alltid anta att en TB inte är ett samlingsobjekt om det inte står någonting om det.
Det är inte meningen att behålla en TB för länge, den ska så snart som möjligt placeras i en ny cache enligt ägarens önskemål. När du loggar geocachen du lämnat av TB:n i kan du längre ner på samma sida i rullisten till höger om namnet på TB:n välja dropped off (lämnat).


Travelbug i form av ett strykjärn
Foto: Jashkos Änglar

Travelbug med en kanin (tracking code borttagen)
Foto: Ciklider

Geocoin - Coin att fira 10 år av geocaching
Foto: Ciklider