FÄRG
 
 
 
 
 
 
 


För nybörjaren

GPS - Garmin Oregon 550T
Frilufts-GPS
Foto: Spitz05

Många tar sina första egna cacher i närheten av där de bor. Ofta fungerar det bra med en utskriven karta från Google Maps där man kan se var cachen finns.

En GPS är givetvis bra att ha, men med dagens telefoner är det många som cachar enbart med mobiltelefonen och någon lämplig app för iPhone t.ex. Geocaching (Groundspeak) eller Android t.ex. Geocaching (Groundspeak) eller c:geo.

När man hittat burken så skall man skriva sitt alias samt datum på loggremsan och lägga tillbaka burken på samma plats. Ibland kan det vara lättare att få burken i handen än att återplacera burken på samma ställe.

I Sverige är Garmin det överlägset vanligaste märket och många har någon av deras frilufts-GPSer (Oregon, Montana). Ett tips innan du köper en ny och dyr GPS, hör med andra cachare vad de har och hur de använder den. I övrigt behöver du bara bra skor och oömma kläder för att ge dig ut och geocacha! En penna är väldigt bra att alltid ha på sig. Det är inte alltid det finns penna i burkarna och har man nu hittat den lilla raringen så vill man ju även kunna logga den på rätt sätt också.

Hjälpmedel och utrustning

Andra små hjälpmedel som man ofta även bär med sig är:

  • Ficklampa och ev. pannlampa
  • Pincett (för att få ut loggremsan i de minsta burkarna)
När man har hållit på ett tag och vill leta efter lite svårare gömmor så finns det en del (kanske udda) saker som man börjar samla på sig t.ex.
  • Metspö (möjliggör att ta gömmor på hög höjd där det inte alltid går att klättra)
  • ”Skräpplockare” (gör att man kan förlänga räckvidden med ca 80cm)
  • UV-lampa (vissa multi- eller mysterygömmor kan innehålla dold skrift)
  • Rep
  • Stege (gärna teleskopstege)
  • Magnet på snöre (finns gömmor som är nersänkta i rör)
Detta är naturligtvis inget måste och det finns många, många cachare som inte är intresserade av att hitta cacher där det behövs utrustning av typen ovan. Det är en av sakerna som gör geocaching till en så bred sysselsättning – det finns något för alla!

Läs mer om utrustning och se exempel på den här sidan.