FÄRG
 
 
 
 
 
 
 


Tidigare medlemsaktiviteter

Har ni tips på aktiviteter som skulle passa så hör gärna av er till någon av oss i styrelsen, eller via kontaktformuläret!


--------------------------------

2018-09-23 - GUIDAD TUR PÅ LANDSKRONA SLOTT/CITADELL

Årets andra arrangemang med Intresseföreningen Geocaching i Skåne tog oss med till Landskrona slott/Citadellet.
Under en dryg timme fick vi lära oss en hel del om slottet och dess historia.
Vi besökte bland annat fängelsedelen, tornet, riddarsalen och vigselkapellet.
Det var en mycket intressant och givande rundtur med en mycket engagerad guide.
Vi var alla väldigt tacksamma att vi inte var brottslingar på 1600-talet… (säkert tacksamma att vi inte är det idag heller, men det var skillnad…) Det ger så mycket mer att få en guidad tur inne i slottet än att bara själv gå runt och titta och ev. läsa på lite skyltar från utsidan.
Nu får vi se vad som blir föreningens nästa aktivitet framåt våren, det finns några olika förslag redan, men fler förslag är som alltid varmt välkomna! /Patrik aka ciklider


cikliderciklider

2018-05-20 - Uppåkra – Skandinaviens största järnåldersbosättning.

I strålande solsken och med en mycket engagerad guide fick vi följa med på en vandring mer än 1000 år tillbaka i tiden.
Som mest bodde här runt 1000 personer, detta under vikingatiden ca 800-1000 e kr

Det är en väldigt liten del av den totala ytan som är utgrävd och undersökt och ambitionen är heller inte att gräva ut allt, utan att genomföra olika punktinsatser där det är mest intressant.
Hela området är avscannat med olika tekniker och det är tack vare detta man både vet hur stort området är och var det är mest intressant att gräva.

En mycket lyckad och intressant tur och många av oss som var med kommer säkert att planera in även ett besök på historiska museet i Lund i sommar där många av de fantastiska fynden ställs ut.
/Patrik


Outlander_652017-10-15 - Barsebäck

Denna kväll i oktober hade föreningen bokat en rundvandring på Barsebäcksverket. Kärnkraftverkets 2 reaktorer sattes i drift 1975 respektive 1977 och togs ur drift 1999 respektive 2005. Nedmonteringen av verkets utrustning har påbörjats, men nu fick vi chansen att besöka verket innan rivningen tar fart på allvar och besök så småningom inte längre kommer att vara möjliga.


Foto: Internet


Vi var ett trettiotal nyfikna som försågs med fika och fick en allmän introduktion om verkets historia. De engagerade och kunniga guiderna visade oss sedan runt och vi fick under en promenad runt anläggningen bese Barsebäcksverket från utsidans olika håll. Sen blev det besök på insidan där vi fick se verkets olika komponenter och delar. Att få se ”de allra innersta delarna” var både spännande och lärorikt.


Foto: Pappson


Tack till alla som var med denna kväll och stort tack till de duktiga och kunniga guiderna!

2017-08-26 - Saltholm

Saltholm är en 18km² stor ö mitt i Öresund. Antar att vi är många som ofta imponerats av hur platt ön är när man passerar på Öresundsbron. Den naturliga höjdpunkten är ca 2m över havet.

Dess isolering och att stora delar av ön översvämmas i princip varje vinter har gett en unik natur och mycket rikt fågelliv.

Lördagen den 26 augusti hade föreningen bokat en båt för färd ut till Saltholm.

I perfekt sensommarväder och nästan vindstilla var vi runt 60 personer som gav oss av från Scanport, hamnen precis intill Den blå planet vid Kastrup.


Foto: Pappson


Det blev en dryg halvtimmes båtfärd ut till ön, där vi vandrade runt och njöt av sol och värme. På de tre timmar vi hade på ön hanns det med såväl avkoppling, fika, vandring på ön och givetvis loggning av öns tre geocacher.


Foto: CikliderFoto: Dr MikeFoto: CikliderFoto: CikliderFoto: CikliderFoto: CikliderFoto: Pappson


Stort tack till alla som var med och gjorde dagen till en härlig utflykt!


2017-04-02 - SYSAV Malmö

”CITO – vad händer sen?” - Har även du undrat vad som händer med skräpet vi slänger?
Söndagen den 2 april var vi på studiebesök med rundvandring på SYSAVs anläggning i Malmö för att få svar på vår CITO fråga.SYSAV Malmö


En kall och blåsig förmiddag i början av april, samlades medlemmar från föreningen Geocaching i Skåne för en guidad rundvandring på Sysav i Malmö. Vi möttes av Marie Hilldén, miljöpedagog, som med stort engagemang underhöll oss med information och aha-upplevelser kring konsumtion och sophantering. Många glada och lite förskräckta skratt hördes särskilt under informationsdelen om överdriven konsumtion, då bilder visades på prylar vi inte klarar oss utan. För vem kan väl inte leva utan att ha ett uppblåsbart enhörningshorn att fästa på sin katts huvud?!


Foto: Ciklider


När informationsdelen var färdig fick vi sätta på oss hörlurar och hjälm, hörlurar för att kunna fortsätta höra informationen från vår guide och hjälmen för säkerhets skull. Vi gick sedan som ett långt lämmeltåg med siktet inställt på att få se insidan av avfallskraftsvärmeverket.


Foto: Ciklider


Väl inne fick vi se både hur soporna lyftes upp med gigantiska klor och sedan förbrändes i en av ugnarna. I vissa delar av byggnaden luktade det fränt av gamla sopor medan andra delar hade en svag lukt av svavel. Igenom hela byggnaden syntes rör som ledde både slurry, mixen som blir av vårt matavfall, och värmen från förbränningen vidare för att slutligen kunna bli en del av vår energi till uppvärmning.


Foto: Ciklider


Vi lämnade den guidade rundturen med ny kunskap om Sysavs arbete samt stärkta i vår roll som medvetna konsumenter som ser till att sopsortera för att värna vår miljö. Stort tack för inspirationen Marie Hilldén.

Rundvandring tog cirka 2 timmar och startade kl. 10.30
2016-10-09 - Vandring i Ulfsbjär

Söndagen den 9 oktober var vi i Ulfsbjär och vandra i de djupa, vackra skogarna vid Frostavallen/Dagstorps strövområde.
Vi vandrade i ett landskap där människans historiska spår var tydliga och passerade också en av de 180 miljoner år gamla vulkanerna i området.
Turen tog cirka 2 timmar och startade kl. 10.00


Vandringen guidades av Camilla Jönsson. Foto: PappsonHär lyssnar vi spänt på all historisk information. Foto: PappsonHär är alla som deltog på medlemsaktiviteten (minus fotografen). Foto: Pappson2016-05-15 - Limhamns Kalkbrott


Vy över Limhamns Kalkbrott.

Söndagen den 15 maj gjorde vi en guidad tur ner i Limhamns kalkbrott.
Turen tog cirka 2 timmar och startade kl. 10.00


Här lyssnar alla spänt på vad guiden har att säga. Foto: Cikliders fruHär är alla som deltog på medlemsaktiviteten (minus fotografen). Foto: Cikliders fru