FÄRG
 
 
 
 
 
 
 


Att logga en geocache

När det är dags att logga din funna geocache eller ett event du ska besöka/har besökt finns det lite olika alternativ att välja på.
Här nedan har vi beskrivit lite mer ingående vad de olika alternativen betyder och eventuella konsekvenser av att man loggar dem.

Found it

Du har hittat den!
Skriv gärna en kort (eller lång, om du känner för det) redogörelse om hur du hittade gömman. Som ägare till cachen är detta mycket trevligare att få i loggen än bara ett kort TFTC.

Didn't find it

Detta använder du om du letat, men inte hittat gömman. Denna logg-typ hjälper ägaren att få upp ögonen för om gömman kanske är borta om många loggar DNF eller så får du kanske lite hjälp på traven i ett mail från honom/henne ;)
Lägg gärna en kommentar om vad du upplevde när du letade.

Kommentar från reviewer:Många DNF - Fångas upp av reviewers vid regelbundna och strukturerade genomgångar, men normalt görs inte så mycket åt det mellan genomgångarna eftersom det huvudsakligen är cacheägarens ansvar att reagera på DNFer

Write note

Använd detta för att lägga en kommentar om gömman.
Du kanske inte kunde leta p.g.a. för mycket folk eller att gpsen dog innan du var framme vid nollan. Du har alltså inte letat ”på riktigt” och vill därför inte använda ”Didn't find”.

Kan även användas om man vill lägga av TB eller coin i en gömma som man redan tidigare har loggat.

Needs Maintenance

Är gömman skadad, blöt, loggen full eller något annat är galet, så använder man denna log-typ. Mail går till ägaren och gömman flaggas med en röd markering som visar att den behöver kollas.

Kommentar från reviewer: Needs maintenance - Signal till cacheägaren.. Reviewers reagerar inte på NM-logg om det inte gått ett bra ta utan åtgärd. Mail till reviewers - Inget bra sätt att reagera på en bristfällig cache.

Needs Archived

Är gömman borta sedan lång tid, ägaren har inte reagerat på Need Maintenance-loggar (ej varit inloggad på länge) eller gömman är direkt farligt placerad så använder man denna logg-typ.

Kommentar från reviewer: Needs archive - Signal till reviewers som kollar cachen.

 


Favoritpoäng

Favoritpoäng

Vad är favoritpoäng?

Om du är premiummedlem kan du ge favoritpoäng till geocacher som du tycker lite extra om. Har du hittat en burk som var finurligt gömd, snyggt kamouflerad, gav dig en utmaning du tyckte extra mycket om eller hade något annat extra som du tyckte utmärkte sig kan man belöna cacheägaren med en poäng. Favoritpoängen tjänar man genom att logga geocacher, för var 10:e burk du loggar blir du tilldelad en favoritpoäng att dela ut.

Hur delar jag jag ut favoritpoäng?

När du loggar ditt fynd klickar du i rutan ”Ange denna som en av dina favoriter”. Skriv gärna i loggtexten att du tilldelar en favoritpoäng och varför du tyckte så mycket om just denna. Det finns även möjlighet att i efterhand tilldela en favoritpoäng. Gå in på sidan för den aktuella cachen och till höger i navigationsmenyn klicka i "Lägg till dina favoriter".

Du kan när du vill ångra dig och ta tillbaka en favoritpoäng. I din profil på geocaching.com kan du hantera dina favoriter, du hittar det i högerspalten under ”Snabböversikt”.

 


Att logga ett event

Will Attend

Ja, jag/vi kommer. Loggas innan eventet börjar och kan ses som en anmälan. Här får man lov att logga sitt eget event till skillnad från vanliga cacher som man inte får logga "found" på själv.

Write Note

Kanske behöver man komplettera något, om man önskar fika el.dyl. Då använder man denna logg-typ. Kan även användas för att "droppa" coins och TB.

Attended

När eventet har varit loggar man att man har deltagit.
Man får då en ”hittad gömma” i sin statistik (missar man detta räknas inte loggen).

Smilies på geocaching.com
Exempel på smilies vid loggning av cache/event
 

 


Att tänka på

Smilies

För att göra en trevligare och lite roligare logg kan man lägga in smilies, runda figurer som visar känslor och upplevelser. Se exempel på bilden till höger.

Den goda loggen

Det är alltid uppskattat med lite text när man loggar en cache. Det kan vara om platsen/omgivningen, letandet, beröm över utförandet av cachen osv.

Om du klickar på bilden nedan kan du läsa mer om kampanjen "Den goda loggen".
(öppnas i nytt fönster/flik).

Den goda loggen Gå till "Den goda loggen" »